15 lutego 2015

KUCHNIA: SMACZNE ŚNIADANIA- PANCAKES

Uwielbiam celebrować śniadania. Żałuję, że tylko w dni wolne od pracy mam czas zjeść pierwszy posiłek w domu. Zawsze wtedy staram się przygotować coś smacznego, szczególnie, gdy śniadanie mogę zjeść z mężem. Ostatnio bardzo polubiliśmy pancakes, czyli naleśniki w stylu amerykańskim. 



Głównym składnikiem tego dania jest serek ricotta. Wszystkie składniki dodaję 'na oko' dbając by konsystencja nie była zbyt rzadka.

250g serka ricotta, ok 50g mąki, 1-2 łyżkI płatków owsianych (najlepiej zmielić je w młynku, ale ja tego nie zrobiłam), 1 jajko ( żółtko oddzielamy od białka), 2 łyżeczki kakao, ok. 100 ml mleka, szczypta proszku do pieczenia. Jeśli lubicie słodkie naleśniki możecie dodać cukier, ale ja pominęłam ten składnik- lepiej ograniczać kalorie ;)

Wszystkie składniki (oprócz białka) wrzucamy do miski i miksujemy. Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Ja placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki czemu zyskały dodatkowy aromat.

Pancakes podawać można z syropem klonowym, konfiturą, nutellą, wszystkim na co macie ochotę :)
Ja zrobiłam mus z pomarańczy. Owoc pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, dodałam łyżeczkę miodu i cukru, dusiłam przez kilka minut, a potem dokładnie zblendowałam. Musem polałam naleśniki i posypałam je płatkami migdałów oraz wiórkami kokosowymi :)



Poniżej wersja  bez kakao. Zamieniłam także proporcję mąki i płatków owsianych. Mniej więcej 2 łyżki mąki i ok. 40g płatków. Naleśniki podałam z konfiturą wiśniową, płatkami migdałów i owocami. Były pyszne ;)





Są tu jakieś fanki naleśników? Odezwijcie się :)





OBSERWUJ BLOG

FACEBOOK   |   INSTAGRAM   |   BLOGLOVIN






5 komentarzy:

  1. Takie śniadanie to deser niemal. Wygląda pysznie. Też lubię celebrować ranne posiłki. W wolne dni oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Stanowczo zgłodniałam ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh jak pysznie wyglądają, aż nabrałam ochoty na takie śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie śniadania mogę jeść codziennie! tylko właśnie - problem, że nie zawsze jest na nie czas :( ale tak jak Ty, w dzień wolny nadrabiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Omom! Jestem naleśnikowym potworem więc ten przepis jest w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń

podobne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...