kontakt FACEBOOK obserwuj INSTAGRAM googlebloglovin

1 lutego 2015

KUCHNIA: MAKARON RYŻOWY NA SZYBKI OBIAD

Przepis na to pyszne i proste danie znalazłam dawno temu na kanale Katosu. Od chwili kiedy zrobiłam je pierwszy raz często gości na moim stole, tak bardzo polubiłam je nie tylko ja, ale i mój mąż. Jest smaczne i bardzo szybko się je robi, idealnie sprawdza się wtedy, gdy mam cięższy dzień w pracy i po powrocie do domu nie chcę spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Najbardziej pracochłonne jest przygotowanie sosu, chyba, że skorzystacie z gotowego, dostępnego w wielu sklepach. Makaron ryżowy wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na trzy minuty, przyrządzenie kurczaka zajmie niewiele więcej czasu. 




W internecie znaleźć można wiele przepisów na sos sweet chilli. Ja niestety nie miałam wszystkich składników, wykorzystałam więc to co miałam w kuchni. Paprykę chilli zastąpiłam jedną zwykłą czerwoną papryką i ostrą papryką w proszku, a ocet winem ryżowym. Mimo wszystko sos wyszedł bardzo smaczny :)

Składniki na dwie- trzy  porcje:
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • ok. 200g makaronu ryżowego
  • garść szczypiorku
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • przyprawy: sól, pieprz

Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam i smażę na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy będzie już prawie gotowy dodaję wino ryżowe i zostawiam na patelni przez około 2 minuty. 
Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam go na 3 minuty. Orzechy nerkowca prażę na rozgrzanej patelni, kroję szczypiorek. Dokładnie odcedzam makaron, wykładam go na talerz. Na makaron kładę kurczaka, orzechy i szczypiorek, całość polewam sosem.


Sos:
  • 1 szkl. wrzątku
  • ok. 1/3 szkl. cukru
  • ok. 1/3 szkl. wina ryżowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do wrzątku dodaję cukier, wino ryżowe, paprykę w proszku. Gotuję na małym ogniu. Świeżą paprykę i czosnek blenduję i dodaję do wrzątku. Po kilku minutach dodaję stopniowo mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając trzepaczką. Gotuję przez kilka minut. Kiedy sos jest gotowy dodatkowo jeszcze raz dokładnie go blenduję, bo chcę by konsystencja była gładka.


Smacznego!









OBSERWUJ BLOG ↓↓↓

FACEBOOK   |  INSTAGRAM   |   BLOGLOVIN 

5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to po prostu niesamowicie apetycznie:).

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę pomyśleć nad wegańską wariacją tego dania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie ;D Nie próbowałam tego makaronu jeszcze, ale na pewno kupię jak tylko spotkam! ; )

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

podobne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...