25 listopada 2014

Kuchnia: Tarta na cieście francuskim



Dziś na obiad była tarta na cieście francuskim. Z brokułem, kurczakiem, porem i fetą. Składniami, które bardzo lubię i które zawsze mam w kuchni. Tarta jest pyszna nie tylko od razu po wyjęciu z piekarnika, ale także kiedy już ostygnie. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i szybki w wykonaniu.




Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 2 piersi z kurczaka
  • brokuł ( ja użyłam mrożonego, ok 300g )
  • jeden duży por
  • ser feta
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła
  • oliwa do smażenia

Brokuł gotujemy we wrzątku do miękkości (ok. 3 minuty). Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na oliwie. Kiedy już się zarumieni dodajemy pokrojonego pora. Całość smażymy przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy formę do tarty. Smarujemy ją oliwą za pomocą pędzelka, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem francuskim. Najpierw na całą  powierzchnię ciasta wykładamy usmażonego kurczaka i pora, potem dokładnie odsączonego z wody brokuła, a na koniec pokruszony ser feta. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy rozmącone jaka ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą masą polewamy tartę, po czym wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min.






Smacznego! :)



6 komentarzy:

  1. Mniam, zapisuję Twój przepis i na pewno niebawem wypróbuję, bo też uwielbiam te składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście uwielbiam, a Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, koniecznie zrobię uwielbiam brokuły

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, uwielbiam brokuły pod każdą postacią. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak pysznie wygląda, że aż zgłodniałam, uwielbiam piec tarty :)

    OdpowiedzUsuń

podobne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...