Dziś na obiad była tarta na cieście francuskim. Z brokułem, kurczakiem, porem i fetą. Składniami, które bardzo lubię i które zawsze mam w kuchni. Tarta jest pyszna nie tylko od razu po wyjęciu z piekarnika, ale także kiedy już ostygnie. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 2 piersi z kurczaka
- brokuł ( ja użyłam mrożonego, ok 300g )
- jeden duży por
- ser feta
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- oliwa do smażenia
Brokuł gotujemy we wrzątku do miękkości (ok. 3 minuty). Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na oliwie. Kiedy już się zarumieni dodajemy pokrojonego pora. Całość smażymy przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy formę do tarty. Smarujemy ją oliwą za pomocą pędzelka, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem francuskim. Najpierw na całą powierzchnię ciasta wykładamy usmażonego kurczaka i pora, potem dokładnie odsączonego z wody brokuła, a na koniec pokruszony ser feta. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy rozmącone jaka ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą masą polewamy tartę, po czym wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min.
Smacznego! :)
Mniam, zapisuję Twój przepis i na pewno niebawem wypróbuję, bo też uwielbiam te składniki :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam, a Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńojej, koniecznie zrobię uwielbiam brokuły
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam brokuły pod każdą postacią. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńtak pysznie wygląda, że aż zgłodniałam, uwielbiam piec tarty :)
OdpowiedzUsuń