kontakt FACEBOOK obserwuj INSTAGRAM googlebloglovin

19 października 2014

Kuchnia: pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście filo

Cześć :)

Dziś post jakiego jeszcze na blogu nie było. Nie będzie recenzji, ani makijażu tylko prosty przepis na smaczny obiad :) Odkąd poznałam ciasto filo, bardzo często po nie sięgam. Można je zrobić samodzielnie w domu, ale ja zawsze je kupuję mrożone. Tak jest szybciej :) Dziś filo nadziałam piersią z kurczaka, szpinakiem i fetą- składnikami, które ja i mój mąż bardzo lubimy.




Czego potrzebujemy:
  • ciasto filo ( ja użyłam 8 arkuszy)
  • 3 piersi z kurczaka
  • ok. 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
  • ok. 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano


Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sos sojowy, dodajemy przyprawy wg uznania. Odstawiamy na kilka minut. W garnku roztapiamy masło, odlewamy do szklanki połowę (użyjemy go później do sklejania ciasta). Do pozostałej części dodajemy rozmrożony szpinak. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy śmietanę, gotujemy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy i lekko blendujemy.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni razem z kurczakiem.

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Układamy na niej arkusze ciasta filo, każdy smarując za pomocą pędzelka roztopionym masłem, sklejając w ten sposób ze sobą wszystkie arkusze (jeden arkusz zostawiam na wierzch). Ciasto układamy tak, by jego boki wystawały poza formę. Wykładamy szpinak, potem kurczaka. Całość posypujemy rozkruszoną fetą. Na wierzchu układamy ostatni arkusz ciasta, smarujemy masłem i zaginamy do środka wszystkie wystające poza formę końce ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.






 Smacznego! :)



7 komentarzy:

  1. Danie wygląda niesamowicie :) Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykwintny ten Twój blogowo - kulinarny debiut. Wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super smacznie wygląda. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wygląda i pewnie smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na jutrzejszy obiad mam z głowy ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm musi być pyszne. Czy to jest to ciasto z którego robi się baklawę? I gdzie można je kupić? Z chęcią wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega połączenie! Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

podobne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...